Harmittaako tipaton?

Joko näin tammikuun toisella viikolla alkaa viini kiinnostaa? Itseäni ainakin, kuten kiinnosti viime viikollakin. En perusta tipattomasta tammikuusta, lakoista, kielloista tahi muista väkisin väännetyistä ja mielivaltaisista rajoitteista. Ja ei, tämä ei tarkoita sitä, että kiihotan kaikkia ikuiseen vappuun. Se puolestaan merkkaa sitä, että en näe syytä rajoittaa – saati kieltää itseltään tai läheisiltään – viiniksikin kutsutun maataloustuotteen nauttimista tammikuussakin. Näin siis silloin, kun homma on ns. hanskassa. Valitettavasti aina se ei ole ja silloin vähän pidempikin tipaton on perusteltua, kenties jopa toivottavaa. Muutoinkin on hyvä muistaa kohtuus – kohtuudessakin.

Mutta nyt, hyvät paheksutun maataloustuotteen fiilistelijät, märkä tammikuu on täällä. Ajattelin, ihan vain piruuttani,  että nyt kaivetaan isot pullot naftaliinista. Siispä valitsin Alkon valikoimista kolme takuuvarmaa ja hinta-laatusuhteeltaan mainiota magnum-pulloihin (1,5 l) upotettua maataloustuotetta.

Jokainen näistä viineistä toimii isomman porukan kokoontumisajoissa ja lahjapaketissa. Ne ovat valmiita juotavaksi nyt, mutta myös viihtyvät mielellään jokusen vuoden kellarin perukoilla – etenkin tipattoman ollessa pakon sanelemaa. Ymmärrän kyllä, jos 2017 on ollut kostea ja nyt on kaverin kanssa tonnin veto päällä – myös silloin nämä viinit ovat hyvä hankinta nyt ja maistuvat helmikuussakin, vaikka vasta 3-5 vuoden päästäkin.

Märän tammikuun kunniaksi selektoiduissa magnum-pulloissa viini kehittyy paitsi suotuisasti myös hitaammin. Ajattele asiaa niin, että isommassa pakkauskoossa on melko lailla samankokoinen suljin kuin ns. normipullossa (0,75 l) ja ns. korkkikorkki päästää viiniin sivuiltaan happea avittaen osaltaan viinin kehittymisessä ja monipuoleistumisessa. Viini on siis hapen kanssa reagoiva aine. Ja kyllä, viini kehittyy myös happea läpäisemättömän kierrekorkin alla, joskin pääsääntöisesti vieläkin hitaammin. Mitä suurempi pullo, sitä hitaammin viini kehittyy säilyttäen näin muun muassa eloisuuttaan sekä raikkauttaan pidempään [K1].

[K]IKKA1: Kokeile joskus ja maista samaa viiniä demi-pullosta (0,375 l), normipullosta ja magnumista – ja laita tänne kommenttia havainnoistasi.

Mutta, nyt sitä keittoa.
 

blogi_korkkiruuvi_tipatontammikuu.jpg

ViiniSelektio: 3 x iso leka

Kutkuttelevia kuplia, viehkeää valkoista ja puhuttelevaa punaista.

Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Magnum Brut
Kuohuviini / Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Riesling / Luxemburg / Bernard-Massard / 30,82 € (1,5 l)

Luxemburgilainen neljän rypäleen sekoitekuohuviini tarjoaa kypsän vihreän omenaisia, sitruksen ja limen, persikan sekä vienosti paahdetun mantelin aromeja. Pitkä, loppua kohden mineraalinenkin maku on linjassa tuoksun kanssa.

Viini sopii loistavasti aperitiiviksi ja maljajuomaksi. Se on omiaan myös kala- ja äyriäisruokien sekä juhlavampien salaattipöytien kyljessä.

Bongaa viini Alkosta

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2016
Valkoviini / Riesling / AC Alsace / Ranska / Gustave Lorentz / 30,80 € (1,5 l)

Herkullinen kuiva risukka Koilis-Ranskasta viestittää niin tuoksussa kuin hyvin pitkässä, eloisan raikkaassa ja kypsässä maussaan sokeroidun sitruunan, päärynän ja karamellisoidun valkean omenan sekä vihertävien yrttien sävyjä – myös vienoa petrolisuutta tulee esiin.

Lähtisin tarjoamaan tätä punalihaisille kaloille, runsasmakuisille sieniruoille kuten piiraille sekä kermaisille pastoille kasviksista tai äyriäisistä. Viini on omiaan myös illanviettoon ja monia makuja sisältävien, haasteellistenkin buffa-antimien seuraan.

Bongaa viini Alkosta

Ogier Les Caprices D'Antoine 2015
Punaviini / Syrah, Grenache... (Alkolla ei rypäletietoja) / AC Côtes Du Rhône / Ranska / Ogier / 20,81 € (1,5 l)

Hersyvän marjaisesta, talonpoikaishenkisestä Ranskan Rhônen laaksosta ponnistavasta sekoiteviinistä on helppo pitää. Se tarjoaa tummien marjojen tuoksuja, kuten kypsää karhunvatukkaa, mustaherukkaa ja myös punaista kirsikkaa. Tuoksussa on lisäksi miellyttävän maanläheinen, ja toisaalta viehkeän mausteinenkin meininki. Eloisan hapokkuuden ja kypsien tanniinien kannattelema pitkä maku lunastaa klyyvarin lupaukset. Viini viipyy suussa pitkään.

Viini putoilee ihan sellaisenaankin. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sitä mutkattomien annosten seurassa, kuten vaikkapa pitsan kyljessä. Erityisen omiaan viini on talvella maistuvien, rustiikkisten pitkään haudutettujen pataruokien seurassa. Myös kovat ja suolaiset, runsasmakuiset juustot toimivat.

Bongaa viini Alkosta

Jos halajat lisätietoa viinin ikääntymisestä ja varastoinnista, laita tähän postaukseen toivetta. Katsotaan, josko nakuttelisin aiheesta toisten oman postauksensa.

Märkiä hetkiä,

Kalle

Toimiko?

Kerroppa mitä pidit ViiniSelektiosta? Kokeilitko?

Pssst! Lisää viiniä, kikkakakkosia ja reseptejä sekä muuta hyvää löydät some-kanavistani. Seuraajana saat myös tiedon päivityksistä ja uusista julkaisusta ensimmäisten joukossa.

Ota Facebook- ja Instagram-tilit haltuun.